منوی دسته بندی

نگارش انگیزه‌ نامه‌‌

انگیزه نامه را میتوان یکی از مدارک الزامی در پروسه اپلای تحصیلی برای تمامی کشورها در کنار سایر مدارک همچون رزومه تحصیلی و ریزنمرات دانست. پس نگارش انگیزه نامه صحیح و اصولی از اهمیت بالایی برخوردار است.

نگارش انگیزه نامه برای مهاجرت تحصیلی

به صورت کلی در نگارش انگیزه نامه تحصیلی باید ارائه اطلاعاتی در رابطه با وضعیت متقاضی برای تحت تاثیر قرار دادن هیئت پذیرش دانشگاه و متقاعد کردن اعضا که وی فردی مناسب برای آن موقعیت تحصیلی است، مورد توجه قرار گیرد. هدف از این مقاله نیز آشنایی با کلیات و اهمیت انگیزه نامه و در ادامه بررسی ساختار کلی و نکات کلیدی نگارش انگیزه نامه حرفه‌ای می‌باشد تا یک ایده کلی برای نگارش آن در اختیار مخاطبان قرار گیرد.

مطمئن باشید که سخت‌ترین قسمت نگارش انگیزه نامه شروع کردن آن است، هنگامی که دست به قلم شوید ادامه مسیر را می‌یابید.

انگیزه‌ نامه‌‌ scaled

انگیزه‌ نامه چیست؟

انگیزه‌نامه یا SOP کوتاه شده عبارت Statement of Purpose می‌باشد، که به هنگام ارسال درخواست برای بسیاری از دانشگاه‌ها و پوزیشن‌ها در خارج از کشور به این مدرک نیاز پیدا می‌کنید.

در تعریف انگیزه نامه میتوان به متنی توصیفی اشاره کرد که به صورت کلی در عین اشاره به دستاوردهای گذشته، اهداف شما از ادامه تحصیل در رشته و دانشگاه مربوطه را برای مسئولین پذیرش و اعضای هیئت علمی مطرح می‌کند، تا از این طریق شایستگی شما برای دریافت پوزیشن مربوطه را نشان دهد. ممکن است به هنگام بررسی مدارک مورد نیاز برای اپلای در دانشگاه‌های مختلف به اسامی از جمله Letter of Intent و Motivation Letter برخورید که کلیات همگی مشابه انگیزه نامه هست.

اهمیت انگیزه‌ نامه

در بسیاری از دانشگاه‌ها، دانشجویان برای دریافت پذیرش هیچ مصاحبه‌ای با اعضای کمیته پذیرش انجام نمی‌دهند، در این حالت انگیزه نامه تنها پل ارتباطی مابین شما برای پررنگ کردن موفقیت‌ها و نکات مثبتی ست که شاید در رزومه به طور مشخص مطرح نشده و در مواردی، پوشاندن و توجیه نکات ضعف‌تان می‌باشد. در حقیقت انگیزه نامه فرصتی است برای متمایز کردن خودتان از بقیه رقبا، به همین دلیل از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

نحوه نگارش انگیزه نامه

عموما دانشگاه‌ها نحوه نگارش انگیزه‌ نامه و نکاتی که باید اشاره بشود را در سایت دانشگاه مطرح می‌کنند و گاها فرمت خاص به عنوان مثال تعداد صفحات معین برای نگارش انگیزه نامه تعیین می‌کنند (فرمت تعیین شده توسط دانشگاه McGill کانادا). اگر دانشگاه فرمت خاصی را برای نگارش انگیزه‌ نامه تعیین نکرده باشه به طور متوسط انگیزه‌ نامه در یک تا دو صفحه (800-1200 کلمه) نگارش می‌شود و شامل موارد زیر هست.

– در ابتدا خودتان را معرفی کنید.

البته منظور لزوما معرفی اسم و فامیل و شرح مشخصات خود نیست. بهتر است هدف‌تان از تحصیل و انتخاب زمینه کاریتان در گذشته را بنویسید و به مواردی مثل انگیزه‌تان از رشته و دانشگاهی که انتخاب کرده‌اید، اشاره کنید. در نهایت میتوانید هدف‌تان از نوشتن این نامه را نیز مطرح کنی.

الگو گرفتن از افراد موفق اطراف، رویدادی خاص در زندگی و حتی استعداد از سنین کم می‌توانند نمونه‌هایی از توجیه‌ منطقی انتخاب رشته دانشگاهی باشند.

– در پاراگراف‌‌های بعدی به سوابق پژوهشی و پروژه‌هایی که انجام داده‌اید، اشاره کنید.

این بخش تجربیات، مهارت‌ها، موفقیت‌ها و تخصص شما چه در زمینه تحصیلی و چه در زمینه کاری را نشان می‌دهد.

در مورد مقالات‌تان با جزئیات بیشتر صحبت کنید. بخصوص مقالات مرتبط با رشته‌ای که برای آن اپلای می‌کنید، از اهمیت بالایی برخوردار هستند.

انگیزه نامه

– قابلیت و توانایی‌تان را برای پوزیشن و مقطعی که اپلای می‌کنید، نشان دهید.

این پاراگراف بهترین فرصت برای ایجاد ارتباط بین فیلد تخصصی شما و پوزیشنی هست که برایش اپلای می‌کنید. در حقیقت باید در این پاراگراف به مواردی اشاره کنید که مخاطب و اعضای کمیته رو مجاب کند که شما گزینه‌ی مناسبی برای انتخاب هستید. از کلی گویی بپرهیزید و از دلایل شخصی برای متقاعدسازی مخاطب خود استفاده کنید. بخصوص برای مقاطع ارشد و دکتری ایجاد ارتباط ما بین تجربیات و آنچه که از شما انتظار می‌رود، از اهمیت بالایی برخوردار است.

– آینده‌ی متصور برای خودتان را به تصویر بکشید.

توجه داشته باشید که هرچقدر که در مورد گذشته صحبت می‌کنید، به آینده هم اشاره داشته باشید. در ارتباط با آینده‌ی خود در کشور و دانشگاهی که قصد اپلای دارید توضیح بدید و  مطرح کنید در سال‌های آتی می خواهید در چه جایگاهی باشید و ادامه تحصیل شما را چگونه به این هدف نزدیک می‌کند.

نوشتن آگاهی از اعتبار و رتبه دانشگاه، کیفیت نظام آموزشی کشور و حتی مزایایی مانند امکانات رفاهی و خدماتی دانشگاه می‌توانند توجیهی برای انتخاب کشور و دانشگاه باشند.

– جمع‌بندی و نتیجه‌گیری

از گفته‌های خود نتیجه‌گیری کرده و استدلال نمایید که کاملا آماده ادامه تحصیل در دانشگاه و رشته تحصیلی مد نظر و پذیرش چالش‌های پیش‌رو چه از نظر تحصیلی و چه به عنوان یک دانشجوی مهاجر هستید. در نهایت از مخاطب بابت وقتی که گذاشته است، تشکر کنید.

اگر با استادی در حال مکاتبه هستید و از سمت او مورد پذیرش واقع شده‌اید، در این بخش از نگارش انگیزه نامه به آن اشاره نمایید.

مهم در نگارش انگیزه‌ نامه 1 scaled

نکات مهم در نگارش انگیزه‌ نامه

– انگیزه نامه میتواند روایت داستانی داشته باشد تا بدین شکل مخاطب را جذب کند. به قطع یقین خواندن یک داستان خیلی جذاب‌تر از خواندن متن خشک است

 – برعکس رزومه سیر تاریخی نگارش انگیزه‌نامه از گذشته تا زمان حال هست. (به عنوان مثال در انگیزه نامه در ابتدا به پروژه و دستاورهای دوره کارشناسی و بعد از آن به ارشد اشاره می‌کنید.)

 – در انگیزه‌نامه می‌توانید مواردی همچون گپ تحصیلی و معدل پایین را توجیه کنید.

– کپی برداری ممنوع، دوستان حتی ممکن است خواندن نمونه‌های آماده قبل از نگارش انگیزه نامه‌ خلاقیت شما را برای نوشتن از بین ببرد. پس سعی کنید به زبان خودتان دستاوردها و موفقیت هایتان را ارایه کنید و از نوشتن جملات کلیشه‌ای و تکراری خودداری کنید.

– تکراری ننویسید. اشاره مجدد به مواردی مشابه معدل، نمرات آزمون و دروس پاس شده که در رزومه مطرح شده‌اند بدون اینکه هدفی از مطرح کردنش داشته باشید می تواند انگیزه نامه شما را خسته کننده کند.

 – مشابه سایر مدارک به هیچ وجه غلط‌های املایی و نگارشی نداشته باشید و سعی کنید تا جایی که ممکن است انگیزه‌نامه‌تان را روان بنویسید تا مخاطب از خواندنش خسته نشه.

– خاص باشید و کلی گویی نکنید. به عنوان مثال، علت انتخاب رشته و دانشگاه خود را به دوست داشتن خلاصه نکنید و دلیل دوست داشتن خود را مطرح کنید. کلی گویی از خاص بودن sop شما کم می‌کند.

– نگارش انگیزه نامه خود را با توجه به الزامات تعیین شده توسط دانشگاه انجام دهید. متاسفانه خیلی از دوستان به این موضوع توجه نمی‌کنند و بعد از نهایی کردن انگیزه نامه خود متوجه عدم تطابق آن با دستورالعمل های دانشگاه می‌شوند که نیازمند دوباره کاری و ویرایش مجدد است.

توصیه ما در نگارش انگیزه نامه برای دانشگاه‌های مختلف

دوستان زمانی که می خواهید برای چندین دانشگاه اقدام به اخذ پذیرش کنید با تغییر بخش‌های از انگیزه نامه خود تطابق کامل با فاکتورهای ارائه شده برای آن پوزیشن، استاد و دانشگاه را ایجاد کنید.دوستان حتما زمان کافی برای نگارش انگیزه نامه خود اختصاص دهید چرا که بهتر است پیش از نهایی کردن آن چندین بار ویرایشش کنید. از افراد آگاه در این زمینه بخواهید که انگیزه نامه شما را خوانده و نظر خود را  مطرح کنند. تیم ما در زمینه ویرایش و نگارش انگیزه نامه می‌تواند همراه شما باشد.

سوالات متداول

1. متن انگیزه نامه چند صفحه است؟

تقریبا بهترین حالت برای نگارش انگیزه نامه بطور عمومی بین 800 تا 1000 کلمه (تقریبا در 2 صفحه A4) می‌باشد.

2. آیا نگارش انگیزه نامه برای مقاطع تحصیلی مختلف متفاوت است؟

در حالت کلی تفاوتی در ساختار انگیزه نامه ایجاد نمی‌گردد.

3. تفاوت انگیزه نامه و رزومه چیست؟

رزومه گزارشی کامل از اطلاعات فردی، تحصیلات، سوابق شغلی، دستاوردها و مهارت‌های شماست، در حالی که انگیزه نامه با ارائه مستندات و شواهد موجود در رزومه شما برای گرفتن پذیرش آن دانشگاه و ویزای تحصیلی، فرد مناسبی معرفی می‌کند.

4. آیا می توان یک انگیزه نامه را برای دانشگاه‌های مختلف اضافه کرد؟

در این مواقع باید با تغییر بخش‌های از انگیزه نامه خود تطابق کامل با فاکتورهای ارائه شده برای آن پوزیشن، استاد و دانشگاه را ایجاد کنید.

0/5 (0 نظر)

مقاله را می پسندید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *