منوی دسته بندی

مهاجرت تحصیلی به کانادا یا آمریکا؟ مقایسه کانادا و آمریکا برای تحصیل

همواره از دیرباز دو کشور کانادا و آمریکا از مقاصد محبوب دانشجویان ایرانی برای مهاجرت بوده است، از همین رو انتخاب مقصد نهایی بین این دو کشور با توجه به تفاوت‌های این دو کشور در زمینه‌های مختلف موضوع مورد بحثی است.

هدف از نگارش مقاله پیش‌رو ارائه توضیحات کامل در خصوص تفاوت‌های تحصیل در کانادا و آمریکا است. تا با آگاهی بیشتر بتوان پیرامون این موضوع تصمیم گیری کرد. پیشنهاد می‌کنیم در صورت تمایل برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با شرایط تحصیل در کانادا و آمریکا مقالات مرتبط را مطالعه فرمایید.

کانادا و آمریکا
تفاوت های کانادا و آمریکا در بحث تحصیل

اگر می خواهید به این مقاله بصورت چکیده دسترسی داشته باشید، این پادکست را گوش دهید.

مقایسه امکانات آموزشی و سطح تحصیلات در دو کشور کانادا و آمریکا

دانشگاه‌های هر دو کشور آمریکا و کانادا از لحاظ سطح آموزشی دارای استانداردهای جهانی هستند. در هردو کشور تعداد بی‌شماری دانشگاه‌ و موسسات تحصیلی و آموزشی در سطح اول رنکینگ‌های جهانی وجود دارد که در ادامه مطرح می‌کنیم. از همین رو فاصله میان این دو کشور از لحاظ سطح تحصیلی کم است و هر دو کشور همیشه در حال پیشرفت و ارتقا سطح آموزشی بوده و خواهند بود.

اما به صورت کلی ایالات متحده تعداد بیشتری دانشگاه و کالج در خود جای داده است. تعداد بیشماری از این دانشگاه‌ها در سیستم‌های رتبه‌بندی جهانی در جایگاه‌های بسیار خوبی قرار می‌گیرند و از به‌روزترین تکنولوژی‌های دنیا و بهترین تجهیزات استفاده می‌کنند.

رنکینگ دانشگاه های کانادا و آمریکا

در مورد دانشگاه‌ها با رتبه‌های عالی ، هر دو کشور در لیست دانشگاه‌های برتر جهان شناخته شده‌اند. در رتبه‌بندی بین‌المللی QS World University Rankings 2023، هفده دانشگاه برتر آمریکا، و سه دانشگاه برتر کانادایی در رتبه زیر 50 قرار دارند. فهرست بهترین دانشگاه های این دو کشور در جهان را می توانید در زیر مشاهده کنید.

دانشگاه های برتر آمریکا
دانشگاه های برتر کشور آمریکا بر اساس رنکینگ QS

البته مطالعات اخیر نشان داده‌اند که دانشگاه‌های کانادا از دانشگاه‌های ایالات متحده در رابطه با جذب دانشجویان بین المللی پیشی گرفته اند. طبق نظرسنجی‌های صورت گرفته تمایل دانشجویان برای تحصیل در کشور آمریکا کاهش و در کشور کانادا افزایش یافته است.

دانشگاه های برتر کانادا
دانشگاه های برتر کشور کانادا بر اساس رنکینگ QS

مقایسه کانادا و آمریکا از لحاظ شانس دریافت پذیرش و بورسیه تحصیلی

 پروسه اخذ پذیرش از دانشگاه‌های کانادا و آمریکا تقریبا مشابه یکدیگر است. در هر دو کشور ارائه مدرک زبان برای دریافت پذیرش دانشگاه در بیشتر موارد الزامی است. البته همان طور که اشاره شد از آنجا که تنوع و تعداد دانشگاه‌های آمریکا به مراتب بیش‌تر از کانادا است، بنابرین شانس دریافت پذیرش در کشور آمریکا برای دانشجویان با هر رزومه و پیشینه‌ای بیشتر از کانادا است.

در هر دو کشور بودجه‌های قابل توجهی توسط ارگان‌های مختلف برای امور پژوهشی لحاظ می‌گردد که به صورت کمک هزینه‌های تحصیل و زندگی در اختیار دانشجویان بین المللی قرار می‌گیرد. دانشگاه‌های بزرگ و برتری همچون دانشگاه هاروارد، دانشگاه استنفورد، دانشگاه ییل و دانشگاه پرینستون معروف به پرداخت بورسیه‌های بسیار بزرگ برای دانشجویان‌شان هستند.

مقایسه هزینه های تحصیل در کانادا و امریکا

هزینه‌های تحصیل یکی از عوامل مهم در انتخاب مقصد مهاجرتی افراد متقاضی ادامه تحصیل در خارج از کشور است. هزینه‌های مربوط به شهریه در دانشگاه‌های کانادا و ایالات متحده به طور قابل توجهی بسته به عوامل مختلفی مانند از جمله دانشگاه، برنامه تحصیلی، سطح تحصیلات و موقعیت جغرافیایی دانشگاه متفاوت است. با این حال، در ادامه مقایسه کلی از شهریه دانشگاه‌ها در این دو کشور را مطرح می‌کنیم.

به طور کلی، شهریه دانشگاه‌ها در ایالات متحده بیشتر از کانادا است. هزینه تحصیل در دانشگاه‌های دولتی در آمریکا معمولاً بین 20.000 تا 40.000 دلار در سال است، در حالی که هزینه تحصیل در دانشگاه‌های دولتی در کانادا معمولاً بین 10.000 تا 20.000 دلار در سال است. اعداد مطرح شده بر اساس دلار امریکا می‌باشد.

البته شهریه دانشگاه‌های خصوصی و مؤسسات غیرانتفاعی بیشتر خواهد یافت. همچنین این هزینه شامل هزینه‌های اقامت، حمل و نقل و خورد و خوراک نمی‌گردد. شهریه تحصیل در برخی از گرانترین دانشگاه‌های کانادا شامل دانشگاه تورنتو، دانشگاه مک گیل و دانشگاه بریتیش کلمبیا برای دانشجویان بین المللی می‌تواند بین 30.000 دلار کانادا تا 40.000 دلار کانادا در سال باشد.

مقایسه هزینه های زندگی

هزینه زندگی در شهرهای بزرگ آمریکا مثل نیویورک و لس‌آنجلس بسیار بالاست، در حالی که در شهرهای کوچکتر، هزینه زندگی کاهش پیدا می‌کند. همین موضوع برای کشور کانادا نیز صادق است و هزینه‌های زندگی وابسته به شهرها و منطقه‌های مختلف متفاوت است. ولی به طور کلی، هزینه مسکن، خوراک و خدمات ارتباطی در آمریکا بیشتر از کانادا است.

با مراجعه به آمار رسمی در دو کشور می‌توان دریافت که میانگین هزینه زندگی در آمریکا برای یک فرد در شهرهای بزرگ بین 2000 تا 4000 دلار در ماه است. هزینه مسکن در شهرهای بزرگ آمریکا به طور متوسط حدود 1500 تا 3000 دلار در ماه و در شهرهای کوچکتر حدود 1000 تا 2000 دلار در ماه است. طبق آمار منتشر شده توسط دولت کانادا، هزینه مسکن در شهرهای بزرگ کانادا بین 1000 تا 2500 دلار در ماه است. هزینه خوراکی در کانادا نیز به طور متوسط بین 300 تا 600 دلار در ماه می‌باشد.

مقایسه کانادا و آمریکا از لحاظ دریافت ویزای تحصیلی

فرایند درخواست ویزای تحصیلی برای دانشجویان ایرانی که خواهان تحصیل در آمریکا یا کانادا هستند، به صورت کلی یکسان است، اما تفاوت‌هایی نیز وجود دارد که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرند.

برای دریافت ویزای تحصیلی آمریکا، دانشجویان پس از ارسال درخواست و پرداخت هزینه‌ها باید برای مصاحبه حضوری در سفارت یا کنسولگری آمریکا در کشورهای دیگر حاضر شوند. فرایند درخواست ویزای تحصیلی کانادا نیز مشابه است، اما پس از ارسال درخواست از طریق وب سایت دولت کانادا، دانشجویان صرفا برای انجام انگشت نگاری به کشورهای دیگر سفر می‌کنند. از همین رو تسلط به زبان انگلیسی و موارد مطرح شده در پرونده برای پاسخ دهی به سوالات آفیسرها در فرایند مصاحبه برای کشور آمریکا اهمیت پیدا می‌کند.

ویزای تحصیلی scaled
دریافت ویزای تحصیلی کانادا و آمریکا

اما شاید بتوان مهمترین تفاوت دو کشور کانادا و آمریکا در راستای صدور ویزاهای تحصیلی را پروسه بررسی و صدور ویزا دانست. متاسفانه رابطه سیاسی بین ایران و ایالات متحده در سال‌های اخیر نسبتاً تنش‌آمیز بوده و همین امر بر مدت زمان بررسی و صدور ویزا تأثیر گذار است. ممکنه است فرایند صدور ویزای تحصیلی کشور آمریکا برای بعضی رشته های خاص بیشتر از یک سال به طول بینجامد. درحالی که، رابطه بین کانادا و ایران تا به امروز نسبتاً پایدار بوده و مدت زمان صدور ویزای تحصیلی با توجه به حساسیت کمتر بر تحریم‌ها کمتر است.

مقایسه کانادا و آمریکا از لحاظ شرایط اقامت پس از تحصیل

در کشور کانادا، سیاست‌های دولت بر جذب دانشجویان بین‌المللی پیش می‌رود، از همین رو مسیرهای مختلفی برای دریافت اقامت دائم این کشور فراهم شده است. دانشجویان پس از فارغ التحصیلی وابسته به پروگرم تحصیلی و مدت زمان تحصیلی‌شان، مجوز کار پس از فارغ التحصیلی دریافت می‌کنند که به آن‌ها اجازه می‌دهد تا تا سه سال پس از پایان تحصیل در کانادا کار کنند. در همین حین چندین روش از جمله برنامه اکسپرس انتیری و برنامه‌ ایالت‌های مختلف برای دانشجویان بین المللی برای درخواست اقامت دائم وجود دارد.

در ایالات متحده، فرآیند اقامت برای دانشجویان بین المللی از طریق تحصیل پیچیده‌تر است و ممکن است چندین سال طول بکشد. هر چند که ایالات متحده نیز تعداد زیادی دانشجوی بین المللی جذب می‌کند، اما تأکید کمتری بر فراهم کردن مسیرهای برای اقامت دائم آنها دارد. برای اقامت در ایالات متحده پس از فارغ التحصیلی، دانشجویان بین المللی باید یک پیشنهاد شغلی از یک کارفرما در ایالات متحده کسب کنند تا از این طریق بتوانند برای کسب اقامت دائم اقدام کنند.

فرصت های کاری در دو کشور کانادا و آمریکا

مقایسه وضعیت کار دانشجویی در آمریکا و کانادا

در کشور کانادا، دانشجویان بین المللی با دریافت مجوز کار از دولت کانادا، مجاز هستند به مدت 20 ساعت در هفته خارج از محیط دانشگاه و در شغل های پاره وقت مشغول به تحصیل شوند.

در کشور آمریکا هم مجوز کار حین تحصیل برای دانشجویان بین‌المللی دارای ویزای (F-1) که در دانشگاه‌های معتبر تحصیل می‌کنند صادر می‌شود و به دانشجویان اجازه می‌دهد تا در محل دانشگاه کار کنند. شرایط کار برای دانشجویان خارج از محیط دانشگاه کمی پیچیده تر است.

مقایسه وضعیت کار و درآمد پس از اتمام تحصیلات

یکی دیگر از دلایل مهم انتخاب کشور مقصد، فرصت‌های شغلی موجود پس از اتمام تحصیلات می‌باشد. در هر دو کشور موقعیت‌های شغلی بسیاری در دسترس دانشجویان بین المللی است. میانگین درآمد در آمریکا کمی بالاتر از کاناداست، با این حال درآمد شخص در هر کشور به عواملی مانند شغل، سابقه کار، محل کار و سطح تحصیلات بستگی دارد. در هر صورت، با توجه به نرخ پایین بیکاری و نیز دسترسی به سایت های اینترنتی اشتغال در هر دو کشور، فرصت‌های شغلی بسیاری در هر دو کشور برای متقاضیان فراهم شده است.

کلام آخر

هدف از نگارش این مقاله بررسی جامع و کامل شرایط تحصیل در کانادا و آمریکا بود. در کل، کشور آمریکا شهرت فراوانی در مورد دانشگاه‌های برتر و امکانات پژوهشی و صنعتی دارد، اما در عین حال هزینه‌های تحصیلی و زندگی در این کشور بالاست. در مقابل، کانادا معروف به محیط آموزشی متعادل و کیفیت زندگی بالاست و همچنین شرایط اقامت بهتری را پس از تحصیل برای دانشجویان بین المللی فراهم کرده است.

در نهایت، انتخاب بین این دو کشور به عهده شخص است که با توجه به عوامل مختلفی از جمله رشته تحصیلی، دانشگاه‌های مورد نظر، بودجه و هدف از مهاجرت بهترین تصمیم را بگیرد. در صورت نیاز به دریافت هرگونه مشاوره تخصصی در زمینه اپلای تحصیلی در کشورهای کانادا و آمریکا می‌توانید از خدمات مشاوره تخصصی گروه اپلای دایریز استفاده کنید.

سوالات متداول در خصوص تفاوت های تحصیل در کانادا و آمریکا

1. امکان اقدام به صورت همزمان برای دریافت ویزای همراه در کدام کشور وجود دارد؟

در هر دو کشور کانادا و آمریکا متقاضیان می‌توانند برای دریافت ویزای همراه به صورت همزمان اقدام کنند. در بیشتر موارد ویزای همراه به صورت همزمان با شخص اصلی صادر می‌گردد.

2. امکان رفت و آمد به ایران در طول تحصیل در هر دو کشور وجود دارد؟

در کشور کانادا دانشجویان می‌توانند در هر بازه‌ای از سال به ایران رفت‌و‌آمد داشته باشند و محدودیتی در رابطه با تعداد دفعات ورود و خروج از کشور کانادا وجود ندارد.

اما در کشور آمریکا وابسته به نوع ویزای تحصیلی محدودیت‌هایی برای خروج از کشور آمریکا وجود دارد و دانشجویان در صورتی که بیش از حد مجاز از کشور آمریکا خارج شوند برای ورود مجددا باید نسبت به دریافت ویزا اقدام کنند.

3. با توجه به تنوع فرهنگی دو کشور کدام کشور برای زندگی ایرانیان بهتر است؟

از آنجایی که تعداد و تنوع جامعه ایرانی در کانادا و آمریکا بسیار زیاد است، این سوال به سادگی قابل پاسخ دادن نیست. هر دو کشور دارای جوامع بسیار تنوع‌پذیر و پذیرای اقوام مختلف هستند. با این حال، باید متناسب با نیازها و ترجیحات شخصی پیرامون این موضوع تصمیم‌گیری شود.

5/5 (1 نظر)

مقاله را می پسندید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *