منوی دسته بندی

توصیه نامه تحصیلی

توصیه نامه تحصیلی چیست؟

توصیه نامه یا  Recommendation Letter  که با نام ریکام نیز بین متقاضیان اپلای تحصیلی رایج است یکی دیگر از مدارک لازم در پروسه اپلای، بخصوص برای ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی می‌باشد.

توصیه‌ نامه تحصیلی در حقیقت مدرکی هست که از این طریق اساتید و افراد دارای صلاحیت علمی، شایستگی شما برای ادامه تحصیل در مقطع مورد نظر را تایید می‌کنند. از همین رو اساتید و کمیته پذیرش دانشگاه‌ها این مدرک را از اپلیکنت‌ها درخواست می‌کنند تا یک ارزیابی از توانایی‌ و مهارت‌ هایشان داشته باشند و با آگاهی بیشتری متقاضی اپلای را ارزیابی، شناسایی و در نهایت پذیرش کنند. 

نامه scaled
توصیه نامه تحصیلی

اهمیت توصیه نامه تحصیلی

توصیه‌ نامه نوعی اعتبار برای فرد متقاضی محسوب می‌شود. در حقیقت، توصیه نامه تحصیلی بیانگر ضمانت استاد از فعالیت‌های علمی و فردی یک دانشجو است. دانشجویانی که در طول دوران تحصیل آکادمیک خود مهارت و توانمندی‌هایی خاصی را به اساتید خود نشان داده‌اند با استفاده از توصیه نامه، آن توانمندی را به اطلاع گروه پذیرش دانشگاه مورد نظر می‌رسانند، از همین رو این مدرک نیز مشابه سایر مدارک حائز اهمیت است.

متن توصیه نامه

ساختار توصیه‌ نامه تحصیلی را می‌توان به صورت زیر مطرح کرد:

در بخش (Introduction)، توصیه‌کننده (استاد راهنما، مشاور، …) به معرفی خود، نحوه و مدت زمان ارتباطش با شما می پردازد.

در بخش (Content)، استاد می‌بایست ویژگی‌های دانشجو را ذکر کند. معرف با ذکر پس‌زمینۀ تحصیلی، فعالیت‌ها و ویژگی‌های شخصیتی‌تان شما را بهترین گزینه برای دورۀ مدنظر معرفی می‌کند. اگر دانشجو با استاد فعالیت تحقیقاتی و پژوهشی انجام داده و یا در کلاس مشترک خود با استاد، دستاورد مهمی داشته است، بهتر است استاد در توصیه نامه تحصیلی آن را ذکر کند. 

در بخش (Closing)، معرف نتیجه‌گیری قانع‌کننده‌ای به انتهای نامه می‎‌افزاید که چرا فردی که توصیه می‌کند مناسب این فرصت است. و به‌دنبال آن، نام و مشخصات تماسش را ذکر و امضا می‌کند.

 توجه داشته باشید که

_ توصیه نامه باید صادقانه باشد و متناسب با رشته، مهارت و ویژگی‌‌های شما نگارش شود.

_ اشاره به نقاط قوت و سوابق تحصیلی که در انگیزه نامه و رزومه نیز مطرح گردیده، موجب افزایش اعتبار توصیه نامه می‌گردد.

نکات مهم در نگارش توصیه نامه تحصیلی

در بیشتر موارد دانشجو نمی‌تواند متن توصیه‌ نامه تحصیلی خود را بخواند چرا که توصیه‌ نامه توسط استاد، مستقیماً به دریافت‌کننده ارسال می‌شود، به همین جهت بهتر است قبل از نگارش نامه اطلاعات کافی و مربوط را در اختیار استاد مربوطه قرار دهید.

توصیه می‌کنیم در نوشتن توصیه‌ نامه از استفادۀ جمله‌های کلیشه‌ای خودداری شود که دربارۀ هر دانشجوی دیگری می‌توان آن‌ها را بیان کرد.

لحن توصیه‌ نامه تحصیلی بیش‌ از حد خشک و کتابی نباشد. بهتر است سبک شخصی نویسنده در این نامه حفظ شود.

وجود اشتباهات دستوری یا املایی قطعاً باعث می‌شود توصیه نامه عملکرد مفیدی در زمینه پذیرش تحصیلی نداشته باشد.

گاهی برخی از اساتید از نوشتن توصیه نامه امتناع می‌ورزند و این کار را بر عهده‌ی خود دانشجو می‌گذارند. دانشجویان در این موارد باید توجه داشته باشند که از دروغ پرهیز کنند. تمامی اطلاعاتی که در توصیه نامه در اختیار خوانندگان آن قرار می‌گیرد، باید قابل تایید و مستند باشند. به خصوص زمانی که ادعای انجام کاری را دارید، باید با پشتوانه بتوانید ادعایتان را ثابت کنید.

گارش توصیه نامه تحصیلی

نحوه گرفتن توصیه نامه تحصیلی از اساتید

بهتر است از چه کسی توصیه‌ نامه تحصیلی درخواست کرد؟

به‌طورکلی، انتخاب معرف برای نوشتن توصیه‌نامه مناسب اهمیت دارد. هرچه قدر شناخت فرد معرف از شما بیشتر و عمیق‌تر باشد، اعتبار توصیه نامه افزایش پیدا می‌کند، پس بهتر است معرف در زمینه تخصصی شما مهارت داشته باشد و حداقل شش ماه از مدت زمان آشنایی‌اش با شما گذشته باشد.

عموما دانشجویان، برای دریافت توصیه نامه به سراغ اساتید دانشگاهی که پروژه‌ها و دروس  مشترک با یکدیگر داشته‌اند، می‌روند. اولین نکته‌ای که برای انتخاب اساتید باید در نظر داشته باشید، این است که این اساتید همکاری لازم را با شما داشته باشند و در دسترس باشند.

مورد بعدی لحاظ این موضوع است که اساتیدی که رابطه خوبی با شما دارند و شناخت کافی از شما و مهارت‌های شما دارند، عموما توصیه‌نامه‌های بهتر و قوی‌تری برایتان می‌نویسند.

حالا با توجه به مواردی که اشاره شد:

  •  استاد راهنما گزینه‌ی مناسبی برای دریافت توصیه‌نامه است، چرا که شما دستیار تحقیق استاد بوده‌اید و استاد شناخت کافی از شما دارد.
  • اساتیدی که دستیار تدریسشان بوده‌اید، می‌توانند توصیه نامه‌های قوی برای شما بنویسند.
  • اساتید مشاور پایان نامه
  • اساتید داور پایان‌ نامه
  •  اساتیدی که در دروس تدریسی شان نمره بالایی کسب کردید.
  •  اساتیدی که مشترکا با هم پروژه تحقیقاتی و مقاله انجام دادید.

شخصی که قصد نوشتن توصیه نامه تحصیلی را دارد، باید این کار را با حوصله و دقت کافی انجام داده و به کیفیت آن اهمیت دهد. چرا این نامه می‌تواند نقش تعیین کننده‌ای در زمینه اپلای تحصیلی داشته باشد.

انتخاب استاد یا توصیه کننده نامناسب براحتی می‌تواند تمامی برنامه‌‌های شما برای گرفتن ویزای تحصیلی را نقش بر آب کند. چرا که در صورتی که تعداد کمتر و یا پس از ددلاین دانشگاه، توصیه نامه‌های شما ارسال گردد، به واسطه نقص مدارک، شما موفق به کسب پذیرش نمی‌گردید. به همین سبب از نوشتن و آماده سازی عجولانه ریکام خودداری کرده و زمان کافی برای متقاعد سازی اساتید لحاظ کنید.

توصیه نامه تحصیلی
توصیه نامه تحصیلی

ارسال توصیه نامه برای دریافت پذیرش دانشگاه‌ها

در سایت دانشگاه‌ها در قسمت پیش نیازهای مربوط به اپلای اطلاعات تکمیلی در رابطه با تعداد توصیه‌ نامه‌های موردنیاز و نحوه نگارش این مدرک قابل دسترس هست. در حالت کلی  این نامه عموما بین سیصد یا چهارصد واژه نگارش می‌گردد و برای مقطع دکتری 3 توصیه نامه تحصیلی و برای مقطع ارشد 2 توصیه نامه تحصیلی لازم است. توجه داشته باشید که در صورتی که تعداد کمتری از آنچه که دانشگاه تعیین کرده است، را ارسال کنید نقص مدارک خواهید داشت.

معمولا دانشگاه‌ها به دو صورت توصیه‌نامه را از شما دریافت می‌کنند.

در حالت اول دانشگاه‌ها ایمیل اساتید رو از شما گرفته و به صورت مستقیم فرم آنلاین را برای اساتید می‌فرستند. در این حالت اساتید به صورت پرسشنامه و یا تشریحی بخش‌های مختلف فرم رو تکمیل می‌کنند.

در حالت بعدی فایل مربوط به توصیه‌نامه توسط استاد یا اپلیکنت آپلود می‌شود.در این حالت فایل باید حتما در سربرگ دانشگاه تهیه شده و دارای امضا باشد.

در سال‌های گذشته دانشجویان از اساتید خود درخواست معرفی نامه می‌کردند. معرفی‌نامه مخاطب مشخصی ندارد و اغلب معرف (نگارندۀ توصیه‌نامه) آن را به خودِ متقاضی می‌دهد و او در آینده نیز از آن می‌تواند استفاده کند. اما امروزه، اکثر دانشگاه‌ها از دانشجویان توصیه‌نامه آنلاین درخواست می‌کنند، که نگارشش شخصی تر است و مستقیما خود دانشگاه با اساتید معرف ارتباط برقرار می‌کند.

نمونه توصیه نامه تحصیلی انگلیسی

در زیر چند نمونه توصیه نامه تحصیلی انگلیسی را مشاهده می‌کنید:

,Dear [insert name]

I am writing to recommend [student_name]. I am [job_title] at [institution] and [student_name] was my [student/ PhD candidate/ lab assistant/ etc.] for [X months/ years].

As a student, [student_name] was always [insert quality]. During [his/her/their] time in my class, [he/she/they] worked on [insert projects] and managed to [insert example].

I’ve always put a premium on [insert quality] among my students and [student_name] never failed to deliver. An example was when [insert example].

[Student_name] is [insert personality attribute] and I wouldn’t hesitate to collaborate with [him/her/them] again.

.Should you have any further questions about [him/her/them], feel free to reach me at [phone number]

,Thanks

[Your name and signature]


To the admissions office of MIT,

I am writing to recommend Luke Thompson for your PhD program in chemical engineering. I am a professor of chemical engineering at Acme University for over 15 years and I specialize in nanotechnology. Mr Thompson was my student for two years before he got his Bachelor’s degree from Acme.

As a student, Mr Thompson always possessed a curious mind and was eager to learn. During his time in my class, he worked on various projects where he conducted research on nanotechnology and biotechnology. His grades on all these projects were outstanding, as his papers were well-researched, well-structured and offered brilliant insights. One example is his project about nanosensors and their impact on the field of biomedicine. We submitted this paper to a conference held in Berlin and got immediately accepted.

I’ve always put a premium on initiative and hard work among my students and Mr Thompson never failed to deliver. An example was when he and a couple of other students organized learning sessions with different professors. In these open sessions, any student could ask questions on each professor’s field of expertise. Mr. Thompson was the one who suggested that these sessions could work as informal career orientation for younger college or high school students, too.

Mr Thompson is intelligent, hard working and has a great passion for the field of chemistry and chemical engineering. I wouldn’t hesitate to collaborate with him in an academic capacity.

Should you have any further questions about him, feel free to reach me at +1000000.

Thanks,

Professor Sally McPhee

  برای دانلود نمونه‌های word بیشتر کلیک کنید.

کلام آخر

در این مطلب سعی کردیم صفر تا صد نحوه نگارش توصیه نامه تحصیلی را به صورت دقیق و جامع توضیح دهیم. رعایت تمام موارد اشاره شده شانس قبولی‌تان در دانشگاه مورد نظر را افزایش می‌دهد. 

اگر از مطالعه مطلب «توصیه نامه تحصیلی» استفاده کردید، و مشغول تهیه مدارک لازم برای شروع پروسه اپلای هستید، پیشنهاد می‌کنیم مقالات مربوط به نگارش رزومه تحصیلی و انگیزه نامه  را نیز مطالعه کنید. همچنین اگر پرسشی درباره اصول نگارش توصیه نامه تحصیلی دارید، می‌توانید آن را به صورت کامنت مطرح کنید.

سوالات متداول

1.برای اخذ پذیرش تحصیلی، به چند توصیه‌ نامه نیاز داریم؟

2 تا 3 توصیه نامه تحصیلی، البته حتما از سایت دانشگاه این مورد باید چک گردد.

2. استادی که توصیه نامه می‌دهد باید جزء هیات علمی دانشگاه باشد؟

نویسنده توصیه نامه تحصیلی باید در رشته مورد نظر تحصیلات آکادمیک داشته و یا زمینه کاری وی با فیلد کاری شما مرتبط باشد. الزامی به اینکه ایشان جزء هیات علمی دانشگاه باشد نیست. البته اعتبار علمی بالای استاد موجب افزایش اعتبار توصیه نامه شما می‌گردد.

3. آیا ارسال توصیه نامه برای گرفتن پذیرش در تمامی دانشگاه ها الزامی است؟

در تمامی دانشگاه‌های کانادا و آمریکا ارائه توصیه نامه تحصیلی شرط لازم برای گرفتن پذیرش تحصیلی است. در دوره‌های کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تقریباً هیچ دوره‌ای پیدا نمی‌کنید که نیاز به ارائه توصیه‌نامه نداشته باشد.  در سایر کشورها در بیشتر موارد دانشگاه‌ها از شما توصیه نامه درخواست می کنند. البته برخی از اساتید دانشگاه‌های اروپا از دانشجوهای خود توصیه‌نامه نمی‌خواهند.

0/5 (0 نظر)

مقاله را می پسندید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *