منوی دسته بندی

شرایط مهاجرت تحصیلی به آلمان

کشور آلمان بدون شک یکی از مقاصد محبوب دانشجویان بین المللی برای تحصیل می‌باشد. بسیاری از دانشجویان ایرانی که قصد ادامه تحصیل در خارج از ایران را دارند، حداقل یکبار به مهاجرت تحصیلی به آلمان فکر کرده‌اند. طبق آمار رسمی در سال‌های اخیر آلمان جزء سه مقصد اول دانشجویان ایرانی برای ادامه تحصیل محسوب می‌شود.

شاید برای شما هم دلیل محبوبیت صنعتی‎‌ترین کشور اتحادیه اروپا جالب باشد. در ادامه با ارائه مزایای و معایب تحصیل و زندگی در این کشور، شرایط مهاجرت تحصیلی به آلمان را بررسی می‌کنیم، تا بتوانیم آگاهانه‌تر در  خصوص ادامه تحصیل در این کشور تصمیم بگیریم.

مهاجرت تحصیلی به آلمان

مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل

اگر تصمیم به مهاجرت تحصیلی به آلمان را دارید، احتمالا با سوالاتی از این قبیل مواجه شده اید که آیا داشتن مدرک زبان آلمانی برای مهاجرت تحصیلی به آلمان مورد نیاز است؟ اخذ اقامت آلمان از طریق تحصیل چگونه است؟ شرایط دریافت بورسیه‌های تحصیلی در این کشور چیست؟

برای کسب اطلاعات جامع و کامل در خصوص مهاجرت تحصیلی به آلمان تا پایان این مقاله همراه ما باشید و پاسخ سوالات خود را دریافت نمائید.

امکان تحصیل رایگان در کشور آلمان

شاید بتوان گفت یکی از مهمترین دلایل انتخاب کشور آلمان برای ادامه تحصیل، امکان تحصیل رایگان در دانشگاه‌های  دولتی این کشور برای دانشجویان بین المللی است. از سال 2014 اکثر دانشگاه‌های دولتی این کشور شهریه‌ای بابت تحصیل دریافت نمی‌کنند. البته دانشجویان ملزم به پرداخت هزینه‌های جزئی تحت عنوان حق ترم برای دریافت خدماتی دانشجویی همچون کارت حمل و نقل هستند که وابسته به نوع دانشگاه بین 150 تا 300  یورو متغیر است.

البته از سال تحصیلی 2018-2017 ایالت بادن-وورتمبرگ به تنها ایالت آلمان تبدیل شد که از دانشجویان بین­ المللی که متعلق به خارج از اتحادیه اروپا هستند، برای هر ترم تحصیلی، 1500 یورو شهریه دریافت می‌­کند.

تمامی دانشجویان پس از اخذ پذیرش از دانشگاه‌های آلمان باید توانایی مالی خود را برای تامین هزینه‌های زندگی در طول مدت تحصیل به سفارت ارائه دهد. شهریه دانشگاه‌های خصوصی این کشور متغیر است و حدودا سالیانه می‌تواند تا 20 هزار یورو برای فرد دانشجو هزینه داشته باشد.

وجود دانشگاه های برتر با سطح علمی بالا

بسیاری از دانشگاه‌های آلمان جزو دانشگاه‌های برتر دنیا قرار گرفته‌اند. دانشگاه‌های آلمان به دلیل کیفیت بالای آموزشی و استاندارهای بالای جهانی دارای جایگاه بالایی در سیستم‌های رتبه بندی جهانی هستند و امکان بهره مندی از پیشرفته ترین تجهیزات و خدمات را برای دانشجویان خود فراهم می‌کنند. بیش از 30 دانشگاه این کشور رتبه جهانی زیر 500 دارند. که از دلایل تاثیرگذار برای مهاجرت تحصیلی به آلمان می‌باشد.

دانشگاه های برتر با سطح علمی بالا

تعدادی از بهترین دانشگاه‌های آلمان برای مهاجرت تحصیلی

در جدول زیر بر اساس سیستم رنکینگ جهانی QS دانشگاه‌های برتر آلمان معرفی شده‌اند که رنک تمامی 17 دانشگاه زیر 340 رتبه بندی جهانی است. سیستم آموزشی دانشگاه‌های آلمان بر پایه تحقیق و پژوهش می‌باشد.

نام دانشگاهشهر
Technical University of MunichMunich
Ruprecht-Karls-Universität HeidelbergHeidelberg
Ludwig-Maximilians-Universität MünchenMunich
Freie Universitaet BerlinBerlin
Humboldt-Universität zu Berlin Berlin
KIT, Karlsruhe Institute of TechnologyKarlsruhe
Technische Universität Berlin (TU Berlin)Berlin
RWTH Aachen UniversityAachen
Albert-Ludwigs-Universitaet FreiburgFreiburg im Breisgau
Eberhard Karls Universität TübingenTübingen
Technische Universität DresdenDresden
University of GöttingenGöttingen
universität hamburgHamburg
Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität BonnBonn
Technical University of DarmstadtDarmstadt
University of CologneCologne
Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-NürnbergErlangen

مهاجرت تحصیلی به آلمان با مدرک زبان انگلیسی

علی رغم این موضوع که زبان رسمی کشور آلمان انگلیسی نیست، در این کشور بیشتر پروگرم‌های دکتری و تعدادی از پروگرم‌ها در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه‌های دولتی به زبان انگیسی تدریس می‌شوند و تعداد این پروگرم‌ها در حال افزایش است.

تعدادی از دانشگاه‌های و بسیار از کالج‌های این کشور نیز به زبان آلمانی آموزش خود را ارائه می ‌دهند. بخصوص در ارتباط با مقطع کارشناسی برای تحصیل در بسیاری از رشته‌ها باید به زبان آلمانی مسلط باشید. در صورتی که تحصیل دانشجو به زبان آلمانی باشد، مدرک زبان حداقل B1 آلمانی مورد نیاز است.

امکان کار در زمان تحصیل در کشور آلمان

دانشجویان با اخذ مجوز کار دانشجویی کشور آلمان می توانند تا 120 روز در سال به کار و اشتغال بپردازند. و با کسب درآمد ساعتی 8 یورو تا 12 یورو بخش زیادی از هزینه‌های زندگی و تحصیل خود در آلمان را تأمین کنند. اما باید در نظر داشت که معمولاً کارفرمایان خواستار تسلط به زبان آلمانی هستند. و تسلط به زبان آلمانی فاکتور بسیار تاثیرگذار در پیدا کردن شغل می‌باشد.

همچنین دارندگان ویزای دانشجویی آلمان می‌توانند به تمامی کشورهای منطقه شنگن سفر کنند و از این بابت هیچ مانعی بر سر راه شان وجود ندارد.

هزینه ی مهاجرت تحصیلی به آلمان

هزینه‌های مهاجرت تحصیلی به هر کشوری در دو بخش قبل و بعد از شروع تحصیلات بررسی می‌گردد. تمامی هزینه‌های مربوط به دریافت پذیرش از دانشگاه‌ها در مقاله‌ی “هزینه های مهاجرت تحصیلی چقدره؟” به صورت اجمالی مورد بررسی قرار گرفته است. اما در ارتباط با هزینه‌های زندگی برای افرادی که می‌خواهند مهاجرت تحصیلی به آلمان داشته باشند، بسته به نوع و سبک زندگی فرد و عوامل دیگر این هزینه‌ها متفاوت می‌باشد. به طور میانگین هزینه‌ ی زندگی دانشجویی در آلمان برای یک نفر ماهیانه 700 تا 900 یورو می‌باشد.

موقعیت کاری بسیار پس از مهاجرت تحصیلی به آلمان

آلمان، یکی از قوی‌ترین اقتصادهای جهان، در بحث امنیت شغلی در جایگاه مناسبی نسبت به بسیاری از کشورها قرار گرفته است. با توجه به همین موضوع، تقریبا مشکل بیکاری در این کشور مطرح نیست. همچنین آلمان از نظر سیاست و اقتصاد کشور بسیار با ثباتی است. این عوامل یکی دیگر از مزیت‌های مهم در ارتباط با فرایند مهاجرت تحصیلی به آلمان محسوب می‌شود چرا که این کشور امکان کار در شرکت های بزرگ بین المللی را برای فارغ التحصیلان خود پس از تحصیل مهیا می‌کند.

کاری بسیار پس از مهاجرت تحصیلی به آلمان

تبدیل اقامت تحصیلی آلمان به اقامت دائم و تابعیت

پس از اتمام تحصیل، دولت آلمان به فارغ التحصیلان اجازه می‌دهد که به مدت 18 ماه در این کشور اقامت خود را تمدید کنند و به جست و جوی کار بپردازند. در طول این 18 ماه متقاضی به جستجو کار مورد نظر خود میپردازد. هنگامی که فرد شغل مورد نظر خود را پیدا کرده و در واقع پیشنهاد شغلی مورد نظر را اخذ کرده باشد، می تواند برای مجوز اقامت کاری درخواست خود را ارائه دهد.

افرادی که در کشور آلمان مشغول به کار می‌شوند می‌توانند کارت آبی یا BLUE CARD را اخذ می‌نمایند. این افراد در صورتی که شرایط زیر را داشته باشد در ادامه برای اقامت دائم و تابعیت کشور آلمان در خواست خود را به اداره مهاجرت آلمان ارائه می‌دهد.

  • به مدت 5 سال (به صورت دائم و پیوسته یا غیر دائم و ناپیوسته) در آلمان برای اخذ اقامت دائم و و به مدت 8 سال برای اخذ پاسپورت و تابعیت آلمان در این کشور حضور داشته باشد.
  • سابقه کیفری نداشته باشد.
  • به زبان آلمانی حداقل در سطح B1 تسلط داشته باشد.
  • نشان دهد که هزینه های زندگی خود را می تواند تامین نماید.

قوانین جدید مهاجرتی در کشور آلمان: دریافت اقامت دائم کشور آلمان برای مهاجران این کشور تسهیل می گردد.

اجازه ی کار همسر و تحصیل فرزندان از طریق مهاجرت تحصیلی به آلمان

افراد متقاضی مهاجرت تحصیلی به آلمان، عموما پس از اخذ ویزا و ورود به کشور آلمان، می‌توانند درخواست خود را مبنی بر پیوستن همراهان در آلمان را ارئه دهند. منظور از همراه همسر و فرزند زیر 18 سال متقاضی می باشد. در این حالت فرد دانشجو باید مدارک مالی مبنی بر تامین هزینه‌های زندگی و یک محل اقامت مناسب برای زندگی خودش و همرانش را داشته باشد.

همچنین در آلمان همسر شما به عنوان همراه، اجازه‌ی کار فول تایم و فرزندان شما اجازه‌ی تحصیل رایگان دارند. این موضوع کمک شایانی به افزایش درآمد و امنیت خاطر خانواده‌های که قصد مهاجرت تحصیلی به آلمان را دارند، خواهد کرد.

مهاجرت تحصیلی به آلمان بواسطه دریافت بورسیه تحصیلی

دولت آلمان برنامه‌های بورسیه‌ای متفاوتی را برای دانشجویان بین المللی خود فراهم کرده است که هر کدام دارای شرایط به خصوصی جهت دریافت هستند. همچنین طیف وسیعی از برنامه‌های بورسیه‌ای را که توسط موسسات گوناگون همچون (DFG) German Research Foundation در آلمان ارائه می‌شوند را می‌توان در وبسایت رسمی این موسسات جستجو کرد. بخش بزرگی از این برنامه‌ها نیز توسط سازمان (DAAD) German Academic Exchange Service ارائه می‌شوند.

البته این بورسیه‌ها عموما به افراد خاص و دارای رزومه تحصیلی بسیار قوی و با استعداد تعلق می گیرد. متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان باید این نکته را در نظر داشته باشند که اخذ بورسیه تحصیلی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد امر بسیار مشکلی می‌باشد. این بورسیه‌ها برای پوشش دادن هزینه های زندگی در زمان تحصیل، اسکان و تحقیقات مورد توجه قرار می‌گیرند.

برخی از بهترین بورسیه‌های تحصیلی آلمان عبارت اند از:

  • DAAD Scholarship Programs
  • Heinrich Böll Foundation Scholarships in Germany
  • DeutschlandStipendium National Scholarship Programme
  • Konrad-Adenauer-Stiftung Scholarships in Germany for International Students
  • Erasmus Scholarship Programs in Germany
  • The Friedrich Ebert Stiftung Scholarship

شرایط سنی مهاجرت تحصیلی به آلمان

عموما در آلمان نیز مشابه سایر کشورها افراد باید برای تحصیل در هر مقطعی دارای شرایط سنی متناسب با مقطع مورد نظر باشند. برای تحصیل در آلمان در دوره کارشناسی ارشد و دکتری محدودیت سنی تعریف نشده است، اما افراد دارای سنین کمتر از 30 سال با شانس بیشتر و افراد دارای سنین بالای 30 سال با شانس کمتری جهت دریافت پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد رو به رو می‌باشند. به صورت کلی مهاجرت تحصیلی به آلمان برای تحصیل در مقطع دکتری از انعطاف بیشتری نسبت به دو مقطع دیگر برخوردار است اما در بعضی مواقع متقاضیان برای دریافت بورسیه علاوه بر داشتن سایر شرایط باید حداکثر 31 سال سن داشته باشند.

معایب مهاجرت تحصیلی به آلمان

آلمان با داشتن دانشگاه­ هایی با رتبه­ های برتر جهانی، مراکز فرهنگی و هنری خاص و طبیعت بکر و فوق­ العاده به یکی از محبوب ترین مقاصد­ برای دانشجویان بین­ المللی تبدیل شده است. ولی مسلما تحصیل در هر کشوری در کنار جنبه‌های مثبت با معایبی نیز همراه است. کشور آلمان هم از این قاعده مستثنی نیست.

چالش های یادگیری یک زبان جدید برای مهاجرت به آلمان

میتوان یکی از چالش های زندگی در آلمان را الزام یادگیری یک زبان جدید دانست. عدم مهارت در زبان این کشور می‌تواند تجربه تحصیل دانشجویان خارج از کشور را در دانشگاه‌های آلمان سخت کند. نه تنها برای دریافت اقامت دائم کشور آلمان و ورود به بازار کار این کشور نیازمند تسلط به زبان آلمانی هستید، بلکه در صورت عدم دانش کافی در این خصوص در انجام امور روزمره نیز ممکن است به مشکل برخورید. پس صرف اینکه پروگرم تحصیلی شما انگلیسی است، نیاز شما برای یادگیری زبان آلمانی رفع نمی‌گردد.

های یادگیری یک زبان جدید برای مهاجرت به آلمان 2 scaled
مهاجرت تحصیلی به آلمان

دانشجویانی که تمایل دارند پیش از شروع تحصیلاتشان در این کشور در دوره‌های زبان آلمانی در کشور آلمان شرکت کنند، می توانند برای دریافت ویزای موقت برای این دوره‌ها اقدام کنند. اما برای تحصیل در دوره زبان، امکان اخذ ویزا بسیار کمتر است و نیازمند صرف هزینه‌ی بالاتر خواهد بود.

دریافت ویزای تحصیلی کشور آلمان

در فرایند مهاجرت تحصیلی به آلمان پس از دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاه‌، باید جهت دریافت ویزای تحصیلی اقدام نمائید. برای اخذ ویزای تحصیلی کشور آلمان، ابتدا مدارک خود را برای سفارت این کشور ارسال نمائید و سپس برای مصاحبه حضوری از پیش وقت تعیین کنید. متاسفانه وقت سفارت آلمان برای متقاضیان ایرانی یکی از مشکلات پیش روی دانشجویان محسوب می‌شود. گاهی این وقت سفارت برای 18 ماه تا 2 سال بعد تنظیم می‌شود.

البته در صورت برخوداری از شرایط خاص از جمله دریافت نامه پذیرش دانشگاه می‌توانید این زمان را کاهش دهید.

تمکن مورد نیاز برای مهاجرت تحصیلی به آلمان

بر اساس قوانین سفارت آلمان، دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در این کشور رو دارند، باید نامه‌ای از یکی از بانک‌های ایران ارائه دهند که نشان دهد مبلغی معادل با  10,332 یورو در حساب بانکی شان موجود است. البته دانشجویانی که فاند یا اسکالرشیب دریافت کنند، نیازی به بلوکه کردن تمام این مبلغ ندارند.

تمکن مالی چیست؟

تغییر موقعیت جغرافیایی

با توجه به موقعیت جغرافیایی این کشور، آلمان در فصل زمستان روزهای سرد و کوتاهی را تجربه میکند. در این روزها هوا تقریباً در ساعت 16 تاریک میشود. در مقابل در روزهای تابستان طول روز بلندتر است، بگونه ای که خورشید حدود ساعت 22 غروب می‌کند. پس بهتر است که سبک زندگی تان را با این تغییرات سازگار کنید.

سخن آخر

در این مقاله پیرامون تمامی فاکتورهای تاثیرگذار برای مهاجرت تحصیلی به آلمان صحبت کردیم. اخذ مدرک تحصیلی از کشور صنعتی و توسعه یافته‌ای همچون آلمان بدون شک می‌تواند فرصت‌های شغلی بیشمار و آینده‌ ی روشنی را پیش روی شما قرار دهد.  اگرچه که دریافت بورسیه‌های تحصیلی آلمان بسیار رقابتی ست اما تحصیل رایگان در کنار هزینه‌های مقرون به صرفه زندگی، این کشور را پذیرای دانشجویان بین المللی بسیاری کرده است.

اگر قصد انتخاب این کشور به عنوان یکی از اهداف مهاجرتی خود را دارید، می توانید از خدمات مشاوره ای گروه اپلای دایریز برخوردار شوید. 

سوالات متداول پیرامون مهاجرت تحصیلی به آلمان

1. هزینه تحصیل و زندگی در آلمان چقدر است؟

دانشگاه‌های دولتی آلمان (به غیر از ایالت بادن-وورتمبرگ) شهریه‌ای برای تحصیل دریافت نمی‌کنند. برای پوشش هزینه‌های زندگی خود نیز ماهانه به حدوداً 800 یورو نیاز خواهید داشت.

2. آیا امکان تحصیل رایگان در دانشگاه های آلمان برای ایرانیان وجود دارد؟

بله، تمام افراد می‌توانند از حق تحصیل رایگان در آلمان برخوردار شوند.

3. بهترین شهرهای دانشجویی کشور آلمان کدامند؟

شهرهایی مانند برلین، مونیخ، هامبورگ، فرانکفورت، کلن، هایدلبرگ و فرایبورگ از جمله شهرهای دانشجوپذیر کشور آلمان هستند.

بهترین شهرهای دانشجویی جهان در سال 2023

4. مهاجرت تحصیلی به آلمان بهتر است یا کانادا؟

هر کدام از این کشورها دارای مزایا و معایبی هستند که این فاکتورها با توجه به شرایط و هدف‌تان از مهاجرت اولویت‌بندی می‌شوند و به شما در انتخاب نهایی کمک خواهند کرد. به صورت کلی اگر با یادگیری زبان آلمانی مشکلی نداشته باشید آلمان مقصد ایده آلی برای مهاجرت خواهد بود.

این مطلب را از دست ندهید!

مزایا و معایب تحصیل در کانادا

0/5 (0 نظر)

مقاله را می پسندید؟

‫2 نظر

  • سلام.وقت بخیر .
    در مورد میشه راهنمایی بفرمایید؟

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *